3 råd til at finde designerlamper til stuen

0 Comments

Belysningen er enormt vigtig for oplevelsen af et rum, og mange undervurderer betydningen af lamperne i indretningen. Måske fordi det kan være svært at finde den helt rigtige lyskilde, der forener både æstetik og praktik.

 

Videre i denne artikel kan du finde en række råd til, hvad der er vigtigt at tage højde for, når der skal købes lamper til stuen.

Vælg det rette lys

Først får du en gennemgang af hvilke typer lys, der findes. De forskellige typer lys egner sig nemlig til forskellige funktioner.

 

Den mest brugte lyskilde i et hjem, er det diffuse, spredte lys, der bruges til generel belysning af et rum. Det står loftlamper, væglamper og lamper med gennemsigtige skærme for.

 

Ved arbejdsbordet er der behov for mere målrettet og koncentreret lys. Det opnås ved spots eller med bord- eller loftlamper med lukket skærm.

 

I nogle rum kan det være fint med opadrettet lys til at skabe effektbelysning med. Visse pendler og væglamper har sådanne opadrettede skærme.

 

Endelig er der nedadrettet lys, som kan bruges til læsehjørnet eller i sengen eller til genereal hyggebelysning. Eksempler herpå er standerlamper, væglamper eller generelt lamper med lukket skærm.

 

Hos Lampefeber.com kan du finde et stort udvalg af alle slags designerlamper og lyskilder.

Vælg lyset over lampen

Det siges, at boligindretning er blevet en nationalsport. Mange danskere vægter udseendet på deres lamper højt, og i farten glemmes så det mest vigtige: Nemlig hvordan lyset falder.

 

Den vigtigste opgave for en lampe er at tilføre rummet det rigtige lys, og det er helt afhængigt af lampetype.

 

Hvis lyset i en stue for eksempel udelukkende består af nedadrettet lys fra smukke loftslamper, vil det give en oplevelse af, at der er lavere til loftet, end der reelt er.

 

Det er vigtigt, at lyset kan komme ud i alle rummets afkroge for at give den bedste rumfornemmelse. Derfor er det en god hovedregel at blande de forskellige lampetyper i et rum.

 

Så selvom du har forelsket dig i en særlig designerlampe, må du først og fremmest have øje for, hvilken type lys lampen kaster. Ellers kan du hurtigt spilde penge på flotte men ubrugelige lamper i stuen.

Lyset understreger rummets funktion

Når du skal købe lamper ind til et specifikt rum, må du tænke på, hvordan du anvender rummet. Rummets funktion har nemlig stor betydning for hvilke lamper, der er fordelagtige.

 

I en stue er det først og fremmest godt at have en generel lyskilde, der kan lyse rummet op. Det kunne være i form af en loftslampe.

 

Når mørket falder på og familien søger mod sofaen, er det tid til at skabe hygge. Her spiller de supplerende lamper i stuen en væsentlig rolle.

 

Ligesom du ofte grupperer dine møbler i stuen, kan du med fordel gøre det samme med lamper i stuen. Ved lænestolsarrangementet kan du tilføje en læselampe, ved sofagruppen kan du have en væglampe installeret og i vindueskarmen kan du have en bordlampe med lukket skærm.

 

På den måde kan du tænde og slukke for de forskellige lamper i stuen alt efter hvilken anvendelse af rummet, du ønsker nu og her.