Sikr dit hus mod vandskade

0 Comments

Regn, rusk og gummistøvler – det er, hvad februar 2022 har budt os. Faktisk har det været den hidtil 3. vådeste måned ifølge meteorologernes nedbørsmålinger. Skybrud ses oftere og oftere. Det stiller ikke blot krav til, hvordan vi klæder os på, men så sandelig også, hvordan vi beskytter hus og boliger mod de store mængder regnvand. Både nye og ældre huse bør have fuldt funktionelle og pæne tagrender, så vandet ledes effektivt væk fra de ellers udsatte vægge og fundament.

Tagrendens og nedløbsrørets funktion

Er du ny på boligmarkedet, er tagrendernes stand formentlig ikke lige det, du har mest fokus på, men snarere glæden ved at eje dit eget hjem. Der skulle nødig gå skår i den glæde. Med lidt håndværksmæssig snilde og rådførsel med fagfolk, kan du dog fint selv vedligeholde og skifte rør, render og andet tilbehør til regnvandsledning. En tagrende fungerer kort og godt ved at opsamle og lede nedbør væk og ned i kloak eller brønddæksel gennem de tilhørende nedløbsrør.

Få en pæn tagrendeløsning

Vi kommer ikke udenom, at der er tale om en synlig og nødvendig boliginstallation, ligesom en række krav til montering og vedligeholdelse af tagrenden skal opfyldes. Mange ønsker et mere æstetisk udseende end de traditionelle plastudgaver. Stål, zink og kobber er slidstærke og smukke alternativer med forskellige egenskaber.

Plasttagrender er langtidsholdbare og prisvenlige, til gengæld er reparation af huller svære. Modellerne i stål er både stærke, nemme at arbejde med og prismæssigt tilgængelige for de fleste, men egner sig ikke til kystbeboelse fx sommerhusområder med høj forekomst af havgus og saltvand. Vælg i så fald hellere en blank zinktagrende, som er vejrmæssigt modstandsdygtig og som med tiden får en beskyttende patina.

Elsker du de arkitektoniske spir på slotte og borge, kan du lade eksklusivt kobbermateriale danne rammen om din bolig. Mos og alger har på disse typer sværere ved at få fat, dog får renderne med årene sin velkendte grønne, irrede farve.

Udnyt regnvandet til gavn for miljøet

Trods de store regnskyl vi oplever, er der ofte lange perioder med decideret tørke. Sol og varme er dejligt, men er du en ægte haveentusiast med prydblomster, citrus- og oliventræer derhjemme, og en kolonihave fuld af grøntsager, er det ikke til at bære, hvis de lider og mangler næring. Vandforbruget kan hurtigt løbe løbsk. I det tilfælde vil en regnvandssamler kunne spare dig for bekymringer omkring plantelivet, og grundvandssystemet for unødig belastning.

Gardena-studser kender du nok fra haveslangen og de klassiske regnvandstønder, men du kan gøre disse endnu smartere, hvis du tilslutter en opsamler til nedløbsrøret. Vandet løber som det plejer fra rende til rør. Så snart tønden er ved at nå sit max, lukker samlerens ventil, og leder resterende vandmængder i kloakken.

Modsat renderne omkring taget, kan du skjule en knap så køn regnvandsbeholder. Har du mange kvadratmeter grønne arealer at pleje og passe, gør du klogt i ikke at placere den langt fra de buske og bede, der jævnligt skal vandes – praktikken ved at udnytte jordens egne ressourcer ryger, hvis du skal trave mange skridt med en tung vandkande.