Historien omkring bestikket

0 Comments

Definitionen på bestik er, en samling af redskaber som bruges til at spise med. Bestikket er mest udbredt i den vestlige kultur. I mange andre kulturer bruger man andre former for redskaber, f.eks. spisepinde, hænderne når der spises tacos eller pizza eller noget helt tredje. Bestik i den vestlige kultur består hovedsageligt af kniv, gaffel og ske.

Bestikkets anvendelse begyndte i ca. 1700-tallet og startede som så meget andet hos det bedre borgerskab, overklassen. Oprindeligt var bestikket fremstillet i sølv. Årsagen til, at man anvendte sølv til bestik var, at sølv ikke er et særligt reaktivt materiale. De fleste er bekendt med, at man ikke skal spise æg med sølvskeer og dette er på grund af en reaktion mellem ægget og sølvet som giver en bismag. Guld blev også anvendt og var endnu mindre reaktivt end sølvet, men på grund af den kostbare pris, var det stort set kun de kongelige eller rige adelige som brugte dette materiale til bestikket.

Efter det rustfrie stål blev opdaget i starten af det 20. århundrede, er bestikket mere tilgængeligt for den brede befolkning og i dag er det en selvfølge, at der findes bestik i skufferne i køkkenet.

Der findes i dag bestik til mange forskellige formål. Bestik til forretter, bestik til hovedretten og såmænd også bestik til desserten. Ud over dette kan man også få mere specialiseret bestik – her kan for eksempel næves en frugtkniv, ostekniv, kagegaffel, kaviarske og mange andre dele.

Materialet der anvendes i dag, er for det meste rustfrit stål. Men der kan også anvendes mange andre materialer. Kaviarskeer er for det meste skåret i horn, fordi horn ikke er et særligt reaktivt materiale i forhold til kaviar. På den måde, sikres det, at den kostbare kaviar ikke ødelægges af en dårlig bismag.

Bestik kan i dag købes hos de fleste isenkræmmere, men det kan også købes brugt eller antikt. Du kan besøge en isenkræmmer, gå på loppemarked, gå i en antik butik eller du kan købe bestikket online i en webshop.

Hvis du godt kunne tænke dig sølvbestik, så er det meget få steder man kan købe ny produceret sølvbestik i dag. Der har du større held med at købe bestikket i en antik butik. Vær dog opmærksom på, at der ofte vil være brugsspor på sølvbestikket. Brugssporene er dog lette at få pudset op hos en guldsmed – og så fremgår bestikket igen som nyt. Vælger du sølvbestik, så kan gode etablerede mærker som Georg Jensen anbefales. Hvis du ikke vil have Georg Jensen sølvbestik, så gå efter et andet kendt mærke, idet der så er en meget beskeden udgift forbundet med, at få pudset sølvbestikket op sammenlignet med prisen på selve bestikket.

Som en ekstra bonus er det så godt for klimaet, idet er så skal produceres et bestikservice mindre på fabrikkerne.