Havekrukker i Dansk design

0 Comments

Danske design præger ikke blot de indre dele af vores hjem. Der har i de senere år været en stigende fokus på haven og terrassen. Vi køber lysdekoration, havemøbler og havekrukker, der matcher den samme stil, som i vores stuer.

Og netop havekrukker findes der et kæmpe udvalg af – fra de helt billige massefremstillede plastik krukker, til det store udvalg af keramiske krukker.

Hvordan vælger du den rigtige havekrukke?

En havekrukke er som sagt ikke bare en havekrukke. De findes i mange forskellige materialer og designs.

De billigste havekrukker på markedet er som regel fremstillet i plastik. De kan ved første øjekast godt se finde ud, men kommer man helt tæt på – eller endda rører ved dem, afsløres den billige fremstilling hurtigt.

Der er kun to fordele ved havekrukker i plastik – de er billige og de fejer ikke så meget. Men når de fyldes op med jord, betyder selve krukkens vægt bare ikke så meget. Og helt ærligt – med alle de penge vi bruger på at skabe et lækkert hjem, hvorfor så spare på så lille en investering som havekrukken?

Ofte vil den plante der skal i krukken overstige krukkens pris. Så at bruge plastikkrukker svarer lidt til, at putte et Picasso maleri i en ramme fra Ikea.

Keramiske havekrukker i mange designs

Så lad os se lidt nærmere på de keramiske havekrukker, som mange foretrækker. Her findes der et meget stort udvalg. Det strækker sig fra de helt billige, typisk designet og fremstillet i Østen. Det er der som sådan ikke noget galt med. Problemet er bare, at de sjældent matcher det danske boligdesign, og kan klare det danske vejr.

Vi vil derfor anbefale, at du overvejer et danske produkt.

En af Danmarks mest erfarne og respekterede keramikere, Christian Bruun har igennem mange år udviklet og produceret en særlig serie af keramiske havekrukker, der er tilpasset dansk bolig design og haver. Og det danske vejr.

Både i forhold til form og farve udmærker disse krukker sig ved, meget bedre at matche danske huse med mursten og tegl. Og de koster faktisk ikke mere end mange af de seriefremstillede krukker du typisk finder på planteskolerne.

At du så ved samme lejlighed kan støtte en dansk kunsthåndværker, er blot et ekstra lille plus.

Havekrukker, plantekrukker eller blomsterkrukker?

Du har sikkert set havekrukker markedsført under flere forskellige navne. Mange kalder dem for en havekrukke, men en del bruger også betegnelserne plantekrukker og blomsterkrukker. Men er der i praksis en forskel?

Nej, det handler nok mest om hvordan havekrukken skal bruges. Havekrukke er den bredeste betegnelse. Plantekrukker bruges lidt mere om krukker, der er tiltænkt små træer og krydderurter, hvor blomsterkrukker er målrettet plantning af blomster.

Men teknisk set er der i praksis ingen forskel. Alle krukker med dræn (hul i bunden) kan bruges til at plante de fleste typer af planter og blomster.

Havekrukker der bruges i Danmark bør være frostsikre!

Ikke alle havekrukker kan tåle at stå ude hele året. Det afhænger dels af det materiale de er fremstillet af og måden de fremstilles på.

Havekrukken der er lavet i plastik, kan naturligvis tåle det meste. Men de er, mildt sagt, bare heller ikke specielt charmerende. Når man nu har ofret så meget på at gøre sit hus smukt, kan vi bestemt ikke anbefale at forringe det med havekrukker i plastik. Køb i stedet for en kvalitetskrukke i keramik.

Det er dog desværre langt fra alle keramiske havekrukker der er frostsikre. Særligt dem der er lavet i syden, kan have udfordringer med det danske våde og kølige vejr.

Vi anbefaler at du spørger din leverandør inden du køber. Enkelte giver endda frost-garanti og det dejligt.