Mange af os kommer på et eller andet tidspunkt i livet til at stå over for et huskøb. Ligesom med alt andet, så er erfaring en god ting når der skal tages vigtige beslutninger. Typisk vil den bedste beslutning du kan tage være at bede om kyndig hjælp til at undgå forskellige faldgruber.
Du er selvfølgelig klar over at intet kan gå i gang før økonomien er på plads. Det vil derfor være nødvendigt at du først har været gennem dette punkt, så du/I ved nøjagtigt hvad der er muligheder for i din/jeres økonomi.
Uafhængig hjælp til huskøb
Et godt råd vil være at søge uafhængig hjælp til økonomien, hvis der skulle være tvivlsområder da det ofte går galt her. Du kan også finde en lang række forskellige steder på nettet, som gerne hjælper økonomisk rådgivning. Når økonomien er på plads, skal der findes ud af alt det juridiske bag køb og salg af bolig.
Juridisk rådgivning til huskøbet
Der hersker ingen tvivl om at det kan betale sig at få rådgivning til både køb og salg af huse, for processerne kan være komplicerede og bureaukratiske for den enkelte.
Når du finder en juridisk rådgiver, kan det også være en fordel at høre til om rådgiveren dækker flere områder, såsom købsprocessen, så du kan ”slå flere fluer med et smæk”. Rådgivning kan nemlig godt være en dyr men nødvendig fornøjelse, og kan du spare lidt – så hvorfor ikke gøre det.
Hjælp til dokumenter
BBR – IBS-attest – skelforhold – vejadgang – servitutter. Der er rigtig mange områder man skal favne, for at nå i mål med sit huskøb uden at glemme en eller to detaljer.
Tag for eksempel en byggeteknisk rådgiver. En sådan rådgiver kan uden besvær gennemgå dit kommende hus (sommerhus/rækkehus/ejerlejlighed/mv.) for fejl og mangler samt spare dig for dyre omkostninger senere.
Overordnet kan den byggetekniske rådgiver hjælpe med din kommende boligs fysiske stand, så elinstallationer, tag, murværk mv. ikke overrasker dig efter købet.
Økonomien i huskøbet
En ting er at finde overskud til et huskøb, så man har til udbetalingen – en anden er hvilket lån man skal vælge for at få mest muligt ud af sine penge. Når du skal erhverve en ejerbolig, har du normalt 3 lån at tage hensyn til. Nemlig realkreditlån, banklån og selve udbetalingen.
Realkreditlånet giver dig mulighed for at belåne med op til 80% af din boligs salgsværdi. Banklånet yder typisk op til 15% boligens salgsværdi. Husk dog her, at eventuelle omkostninger til oprettelse af både realkreditlån og banklån også skal medregnes i banklånet.
Der er rigtig mange spørgsmål til køb og salg af hus – og der findes et utal af muligheder for hvordan købet kan strikkes sammen. Det bedste råd du kan få er at søge rådgivning til processerne før boligkøbet, så du er bedst muligt klædt på. Det vil give dig ro før, under og efter boligkøbet og gøre livet langt lettere i mange år fremover.