Kan fnat sætte sig i møbler?

0 Comments

Fnat er en infektion i huden, der skyldes fnatmiden. Fnatmiden gnaver sig frem, som danner nogle fnatgange. Fnatmiden er især kendt i udviklingslande som Afrika og Indien. Men det er ikke så ualmindeligt, at mennesker i Danmark får fnat.

Sådan kan man få fnat

Man kan få fnat igennem kontakt med andre mennesker. Det kan man fx hvis, man deler seng med en, der har fnat, eller man sidder i møbler, hvor en med fnat har siddet. En fnatmide kan leve op til 5 dage uden en vært. Det vil sige, at en fnatmide kan leve i tøj og møbler. Derfor kan fnatmider sætte sig i møbler og tøj, og det kan derfor smitte til andre mennesker. De fleste fnatmider lever ikke mere end 72 timer uden en vært.

Symptomer på fnat

Fnat symptomer er intens kløen. Det viser sig ofte efter 2-3 uger efter, at man er blevet smittet. Kort tid efter, at man er blevet smittet, så kan man allerede smitte andre. Hvis man har fået fnat, så skal man kontakte de mennesker, som man har haft kontakt med de seneste 3 uger. Hvis man har børn, så kan det også være en god ide at give børnehaven eller skolen besked, da ens børn kan have smittet andre børn.

Mange får også et rødt udslæt. Mange vil også opleve at have kradsemærker eftersom, at det klør på kroppen, og at man kradser sig selv.

Hvis man ser godt efter, så kan man se små fnatgange, som fnatmiden har gravet i huden.

Fnat kan ofte ses i underlivet, bag knæene, på hænderne, håndleddene, på albuerne, på ballerne og ved navlen.

Hvis man udvikler skæl og skorper, så kaldes det for skorpefnat, som er en særlig variant af fnat. Det er ikke alle, der har fnat, der udvikler skorpefnat.

Helbredelse for fnat

Man kan heldigvis helbredet for fnat. Man kan få noget creme i håndkøb på apoteket. Hvis det ikke virker, så kan lægen udstede en recept på nogle piller. Alle, som man har haft tæt kontakt med, skal også i behandling for fnat. Hvis man hurtigt opdager, at man har fnat, så med behandling kan det forsvinde på 1-3 uger. Selvom at fnatmiderne er døde, så kan ens krop stadigvæk reagere på dem, da de stadig ligger i fnatgangene, og derfor kan man stadig opleve kløen, selvom cremen har virket.