Lys og søvn

0 Comments

Lys er den vigtigste ydre faktor, der påvirker søvnen. Mens de fleste intuitivt ved, at det er nemmere at sove, når det er mørkt, går forbindelsen mellem lys og søvn meget dybere.

 

Lys spiller en central rolle i reguleringen af ​​døgnrytmen, kroppens indre ur, der signalerer, hvornår man skal være opmærksom, og hvornår man skal hvile. Lys påvirker også produktionen af ​​melatonin, et essentielt søvnfremmende hormon.

 

Mens menneskets biologi udviklede sig med søvn efter de daglige mønstre af sollys og mørke, gør allestedsnærværende elektricitet 24/7 belysning muligt. Fra gadebelysning til kontorbelysning til mobiltelefoner, kunstigt lys er en konstant del af det moderne liv, der lysner hjem og nattehimlen.

 

Daglig lyseksponering, inklusive den type lys, vi ser, samt hvornår og hvor længe vi er udsat for det, har en kritisk effekt på søvnen. At lære om de komplekse forbindelser mellem lys og søvn giver dig mulighed for at indrette dit soveværelse, så det er mere befordrende for ensartet søvn af høj kvalitet. Det er meget vigtigt at vælge din natlampe korrekt.

Døgnrytme

Døgnrytme er et 24-timers internt ur, der koordinerer en lang række processer i kroppen, herunder søvn. Denne rytme styres af en lille del af hjernen, kendt som den døgnrytme pacemaker, som er kraftigt påvirket af lyseksponering.

 

Når lyset kommer ind i øjet, fornemmes det af en særlig gruppe celler på nethinden, som føres til hjernen og tolkes som information om tidspunktet på dagen1. Hjernen sender derefter signaler gennem hele kroppen2 for at kontrollere organer og andre systemer i overensstemmelse med det tidspunkt på dagen.

Melatonin

Melatonin er et hormon, der naturligt dannes af kroppen, og dets produktion er tæt knyttet til lys. Som reaktion på mørke starter pinealkirtlen i hjernen produktionen af melatonin, men lyseksponering bremser eller standser denne produktion.

 

Døsighed stiger med stigende melatoninniveauer, hvilket er en måde, hvorpå dette hormon letter søvnen. Derudover normaliserer daglige cyklusser af melatoninproduktion døgnrytmen, hvilket forstærker en stabil søvn-vågen tidsplan.

Hvilke typer lys påvirker søvnen?

Stort set alt lys kan påvirke søvnen, men ikke alle typer lys har samme effekt. Dagslys, som i direkte sollys har op til 10.000 lux, en enhed til at måle belysningsstyrke15, er langt mere intenst end selv skarp kontorbelysning, som sjældent når omkring 500 lux. Af denne grund har dagslys en stor indflydelse på søvn og døgnrytme.Det er godt at have en justerbar natlampe, hvor intensiteten af lysstyrken kan justeres ud fra præference.

 

Der kan også være vigtige forskelle mellem typer af kunstigt lys. Nogle typer har mere belysningsstyrke og lysstyrke. Når det er sagt, kan selv lys, der ser ud til at have den samme lysstyrke, i virkeligheden have en anden bølgelængde, hvilket ændrer, hvordan det opfattes af øjet og hjernen.