Vælg de rigtige vinduer til dit byggeri

0 Comments

Vinduer er ikke bare vinduer. Står du over for at skulle bygge dit nye hjem eller blot at skulle renovere dit nuværende, så ved du, hvor store beslutninger, der knytter sig til valg af vinduer, deres størrelse og form, samt deres placering.

Vinduerne i en bygning tjener mange formål. Rent æstetisk spiller vinduer en stor rolle, både når bygningen beskues udefra og indefra. Det er nok gået de færrestes næse forbi, at det er moderne med store vinduespartier på bygningsfacader. Det er imidlertid ikke svært at forstå hvorfor.

Med en stor del af facaden i glas får du et uovertruffet lysindfald, der kan løfte selv den kedeligste gråvejsdag, mens du pusler rundt derhjemme. Men med en stor del af husets barriere mod vind og vejr i glas, kommer også andre udfordringer.

Vinduer og døre er traditionelt de steder på en bygning, hvor der har været et relativt stort energispild, og samtidigt har vinduer ikke før været lavet nær så stærke som de kan laves i dag. Nye teknologier har dog muliggjort, at vinduer både kan være ekstremt isolerende og enormt stærke, ja, glas kan endda indgå som en bærende konstruktion.

Netop når der kommer til energieffektivitet, har vinduer undergået noget af en udvikling de seneste årtier. Som nævnt har vinduer altid været en bygnings ”svage punkt” når det kommer til at holde på varmen, eller omvendt at holde varmen ude.

Men nye teknologier og teknikker er sagen en ganske anden i dag. Det er således muligt at få installeret vinduer, der er særdeles energieffektive. Dette lader sig gøre ved, at man eksempelvis er begyndt at producere vinduer med hele tre lag glas. I mange år har det været almindeligt med to lag.

De tre lag glas giver selvsagt to hulrum, mod det ene hulrum i vinduer med to lag glas. Disse hulrum er dem, der har den isolerende effekt, og denne optimeres ved, at man fylder hulrummene med en helt gennemsigtig og naturligvis ufarlig gasart, der har en meget højere tæthed end almindelig luft.

Det man skal være opmærksom på, hvis man vælger vinduer med tre lag glas, er at de naturligvis er væsentlig tykkere og ikke mindst tungere end de almindelige vinduer med kun to lag glas. Der har imidlertid været udbredt tvivl om, hvorvidt det ligefrem har været et krav at nye vinduer skal være med tre lag glas. Det er ikke i sig selv et krav, men derimod er der krav til energimærkningen af vinduerne, der selvfølgelig er blevet strammet op.

Ved du ikke, hvor du skal gå hen i din søgen på nye vinduer til din bygning, er et godt bud det dansk-norske firma NorDan. Som vinduesproducent med mere end 100 år på bagen og produktion i Danmark og Norge, er du altså her sikret vinduer og døre i højeste kvalitet.