Sådan kan du vurdere om dine genstande er antikviteter

0 Comments

Har du antikviteter liggende derhjemme, som du er i tvivl om, hvad du skal gøre med? Det kan også være at du har arvet nogle antikviteter fra en nær pårørendes dødsbo. Uanset årsagen, kan der være mange forskellige grunde til, hvorfor du ikke nødvendigvis ønsker at eje dine antikviteter.

Det kan dog være udfordrende at vide, om ens gamle genstande er ægte antikviteter eller ej. Det kan derfor anbefales at undersøge, om tingene er antikviteter inden at du sætter dem til salg.

Patinering, historik og baggrund

Når det kommer til vurdering af antikviteter, er det først og fremmest vigtigt at starte med at undersøge de pågældende genstande for blikfanget og derefter for falsk patinering. Mange antikke møbler bærer en særlig form eller udtryk, som man sjældent finder mange på andre møbler og genstande.

Derudover er det nemlig i dag muligt at købe såkaldte møbler, lamper, genstande og lignende, der har gennemgået en patinerings behandlinger, således at de fremstår som antikviteter. Normal patinering er den ældningsproces en genstand eller møbel gennemgår med tiden. For eksempel irer kobber, og jern/metal rustnes og lignende. Men patinering alene giver ikke det fulde billede. Antikviteter er typisk kendetegnet ved at have særligt karakteristisk håndværk og design, der typisk er kendetegnet en given periode.

Herudover er der oftest tale om perioder på minimum 100 år eller længere tilbage. Eksempelvis har malerier fra Barokken en anden stil, end for eksempel dem fra det Moderne Gennembrud og lignende perioder. Det kan derfor anbefales at du undersøger de forskellige aspekter, samt møblets historik, før at du tager kontakt til forhandlere og købere. Dette kan give dig mere sikkerhed i din handel og forståelse for prissætningen af objektet.

Auktionshuse og forhandlere

Når du har lavet research og dermed fået en ide, om din antikke genstand rent faktisk er en antikvitet eller ej, kan du begynde at tage kontakt til auktionshuse og antikvitetsforhandlere. Du bør her sende gode billeder fra flere forskellige vinkler, samt fortælle genstandens historie og baggrund.

Har du antik porcelæn, lamper, møbler eller lignende, som du ønsker at sælge, bør du være opmærksom på, at nogle antikviteter bliver populære i forskellige perioder. Dette betyder at dine antikviteter ikke nødvendigvis bliver solgt til den store fortjeneste, da efterspørgslen kan være lav. På den anden side kan tingene efter noget tid eller et par år stige betydeligt. Er du derfor ikke helt tilfreds med vurderingspriserne, kan du beholde møblerne/genstandene i et par år til prisen er mere i din favør. Alternativ kan du sælge tingene til den gældende pris, hvis du slet ikke ønsker at beholde møblet. Selvom fortjenesten er lille, kan det møblet være det kæreste eje for den nye ejer.